Citroencake kan altijd. Simpel genoeg voor een gewoon lekker plakje bij de thee en met de icing feestelijk genoeg voor een feestje. En echt een heel makkelijk recept voor citroencake. Dus zo gemaakt. Ik heb er deze keer ook wat chiazaad bij gedaan. Geeft een net wat luxere cake. En het ziet er leuk uit.
Ik kan me niet meer herinneren hoe oud ik was, maar al van jongs af aan leerde ik cake bakken. Het is het eerste recept dat ik uit mijn hoofd kende. Het is ook zo'n eenvoudig recept. Drie x 200 gram en 2 eieren, zo staat het in mijn geheugen. Voor een luxere versie zoals deze citroencake met chiazaad doe ik dan 3 eieren in plaats van 2. En voor een grotere cake neem je gewoon wat meer van alles. Let wel op de baktijd als je dat doet.
Je kan cakemeel gebruiken of zelfrijzend bakmeel. Cakemix is echt onnodig. Suiker kan je er immers zelf wel aan toevoegen toch? Mocht je nu wel bloem, maar geen zelfrijzend bakmeel in huis hebben, dan maak je dat heel eenvoudig zelf. Ik doe dat eigenlijk ook altijd. Je zeeft 500 gram bloem samen met 15 gram bakpoeder (1 zakje) en mengt dat goed. Moeilijker is het niet.
In dit recept voor citroencake heb ik er als toevoeging een eetlepel chiazaad bij gedaan. Chiazaad is een superfood dat in de laatste jaren steeds meer aan populariteit wint. De kleine, voedzame zaadjes zijn rijk aan omega-3 vetzuren, vezels, eiwitten, en een verscheidenheid aan vitamines en mineralen. In plaats van chiazaad kan je ook maanzaad toevoegen.


Ingrediënten
Voor 1 cake | 10 minuten + 60 a 70 minuten in de oven
- 200 gram zachte boter
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 3 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 citroen
- 1 eetlepel chiazaad (optioneel)
- 75 gram poedersuiker (voor de icing)
Bereiding
- Zorg dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn.
- Verwarm de oven voor op 160 °C (heteluchtoven).
- Mix met een mixer de boter met de suiker tot een gladde massa.
- Doe er een voor een de eieren doorheen en mix dit tussendoor goed door.
- Zeef de bloem er in delen bij en mix iedere keer tussendoor goed.
- Rasp de hele citroen en pers hem uit.
- Doe de helft van het sap en alle rasp bij het beslag. Als je chiazaad wilt toevoegen, dan doe je dat ook nu.
- Mix nog even goed door.
- Vet een bakblik (25 cm) goed in en vul deze daarna met het beslag.
- Bak de cake 60 tot 70 minuten op 160 °C (hetelucht).
- Laat de cake afkoelen.
- Voor de icing: meng de poedersuiker met de andere helft van het citroensap.
- Verdeel dit over de cake.

Laat een antwoord achter aan Anne Reactie annuleren