Appeltaart Met Kaarsjes

Appeltaart

Feest! Het eerste recept staat op de website van Mevrouw de Bont Kookt. En wat is er feestelijker dan een appeltaart? Zo gewoon, maar toch altijd lekker.

Bij iedere verjaardag komt er een appeltaart op tafel. Zelfs nu mijn zoons al even uit huis zijn, vragen ze mij om er een te bakken als ze jarig zijn. Hoort er toch bij.

Het is een eenvoudige appeltaart, geen fratsen. Wel lekker groot, zodat je er met veel mensen van kunt genieten. Boordevol appels en kaneel en niet zo zoet. Bovenop lekkere kruimige kruimels. Eet smakelijk!

Ingrediënten

Voor ongeveer 10 stukken | 1,5 uur

Deeg

  • 375 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 250 gram koude boter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 1 gram zout
  • 1 ei

Vulling

  • 1250 gram appels
  • 1,5 eetlepel custard
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 eetlepel gemalen kaneel
  • 1 eetlepel paneermeel

Extra voor de kruimels

  • 75 gram bloem
  • 1 eetlepel kristalsuiker

Bereiding

  • Begin met het deeg. Zeef de bloem, samen met het bakpoeder in een ruime kom.
  • Doe er de koude boter, de basterdsuiker, het zout en het ei bij.
  • Snij met twee messen de koude boter in kleine stukjes van ongeveer 1 bij 1 cm.
  • Was je handen met koud water en kneed dan met één hand het deeg totdat het een samenhangende bol is.
  • Verpak deze bol in plasticfolie, maak een beetje plat en leg deze in de koelkast terwijl je de vulling voorbereid.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij in grove stukjes.
  • Meng de appels met de custard, kristalsuiker en kaneel en zet apart.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Vet een springvorm van 28 cm doorsnede in.
  • Haal het deeg uit de koelkast. Als het goed is heb je ongeveer 800 gram deeg. Gebruik 500 gram om het bakblik mee te bekleden. Zet de rest even apart.
  • Als je het bakblik hebt bekleed, strooi je een eetlepel paneermeel over de bodem.
  • Doe daarbovenop de appelvulling.
  • Doe de extra bloem en kristalsuiker bij het overgebleven deeg en wrijf dit samen tussen je vingers totdat er mooie kruimels ontstaan.
  • Bedek de vulling van de taart met de kruimels.
  • Bak de taart 1 uur op 175 °C.

Appeltaart Met Kaarsjes

3 reacties op “Appeltaart”

  1. Femke van der Pal avatar
    Femke van der Pal

    Deze is heerlijk (en ik spreek uit ervaring).

    1. Debora avatar

      Jazeker, die heb je al vaak mogen proeven. Dank je wel.

Laat een antwoord achter aan Wim Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *