Pesto met lekker veel kaas. Ik hou daarvan. Die heerlijke geur van verse basilicum, het nootachtige van de pijnboompitten en dan heerlijke zoutige Parmezaanse kaas. Echt lekkere pesto is voor mij pesto waar je de kaas goed in proeft. Pesto waarin je de ingrediënten nog kan herkennen. Dat is voor mij goede pesto!
Er zijn veel manieren om pesto te maken. Het betekent eigenlijk 'gestampt'. En dat stampen doe je doorgaans met de vijzel. Ik gebruik zelf vaak een keukenmachine, zeker als ik een wat grotere hoeveelheid wil maken. Maar met de vijzel is natuurlijk wel wat authentieker.
Er zijn allerlei recepten voor pesto. Je kan volop variëren met de kruiden en de soort noten. Ik ga daar later nog wel eens een recept van delen, maar voor nu hou ik me bij het standaardrecept met verse basilicum, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Lekker veel Parmezaanse kaas zelfs! Ik hou van dat kazige. Zeker als je de pesto bij de borrel eet op een stokbroodje bijvoorbeeld.
Het is een heel makkelijk recept en zoveel lekkerder dan pesto uit de supermarkt. Bovendien kan je er dus je eigen draai aan geven. Gewoon een keer proberen zou ik zeggen!
Welke combinatie kan jij bedenken voor in een pesto?


Ingrediënten
Voor 1 potje pesto | 10 minuten
- 40 gram verse basilicum
- 20 gram pijnboompitten
- 2 knoflookteentjes
- 60 gram Parmezaanse kaas in kleine stukjes
- 60 ml goede extra vierge olijfolie
- snufje zout
- snufje versgemalen peper
Bereiding
- Vermaal de basilicum, pijnboompitten, knoflook en Parmezaanse kaas in een vijzel of in een keukenmachine.
- Doe er langzaam de olijfolie bij en vermaal de ingrediënten tot een smeuïge massa. Maar zorg ervoor dat je het niet te fijn maalt, het is lekker om er nog structuur in te houden.
- Breng tot slot op smaak met zout en peper. Zout alleen nadat je geproeft hebt en het nodig vindt om er wat zout bij te doen. Door de kaas is de pesto al goed op smaak.
- Bewaar de pesto in de koelkast.

Geef een reactie