Vegan no-bake cheesecake, makkelijk en lekker! Met verse aardbeien en donkere chocolade echt super feestelijk. Vlak voor Pasen konden we het aardbeienseizoen openen. Ik kijk er altijd naar uit. Met Pasen wilde ik graag 'iets met aardbeien' maken. Het werden mini cheesecakes. Maar wel voor ieder wat wils. Ik maakte daarom een vegan variant en een niet-vegan variant. De een met donkere, vegan chocolade de andere met witte chocolade. Alletwee anders, alletwee lekker.

Op de foto hierboven zie je beide varianten. Wat opvalt is dat de niet vegan variant, de achterste, er iets luchtiger uit ziet. Dat klopt ook. De vegan variant was iets compacter. Dat komt door de room die wat lastiger op te kloppen was. Ik gebruikte sojaroom. Een ander alternatief is kokosroom. Dat is iets makkelijker luchtig te kloppen volgens mij. Ik had het niet in huis, maar de volgende keer zal ik daar eens mee experimenteren.


De cheesecakejes zijn heel snel en makkelijk te maken. Ze hoeven niet in de oven, wel in de koelkast. Ik gebruikte vormpjes met een doorsnede van 7 cm. Het recept kan ook in een kleine ronde vorm gemaakt worden. Het kost weinig tijd om deze gebakjes te maken, het is wel belangrijk om rekening te houden met voldoende tijd in de koelkast zodat de vulling goed stevig kan worden.
Ook benieuwd naar de niet-vegan variant van dit no-bake aardbeien cheesecakeje? Dat recept kan je hier vinden: no-bake mini aardbeien cheesecakes.
Ingrediënten
Voor 4 kleine gebakjes met een doorsnede van ongeveer 7 cm | of 1 klein rond bakblik van 15 cm doorsnede
Tijd: 20minuten + enkele uren in de koelkast
- 75 gram Biscoff koekjes
- 25 gram plantaardige boter
- 20 gram donkere vegan chocolade + 40 gram voor de garnering
- 200 gram aardbeien + aardbeien voor de garnering
- 40 gram fijne kristalsuiker
- 1,5 gram agar agar
- 160 gram vegan roomkaasvervanger
- 1 zakje vanillesuiker
- 50 gram vegan room
Bereiding
- Smelt de boter samen met de chocolade. Hou de chocolade voor de garnering apart.
- Verkruimel de koekjes.
- Meng de kruimels met het gesmolten boter/chocolademengsel.
- Doe in ieder vormpje evenveel van het kruimelmengsel en druk dit goed aan.
- Zet in de koelkast totdat we de vulling erop kunnen doen.
- Doe de aardbeien in de blender en maak er puree van. Hou de aardbeien voor de garnering apart.
- Los de agar agar op in een eetlepel koude aardbeienpuree.
- Doe de rest van de aardbeienpuree samen met de kristalsuiker in een pannetje en kook dit 5 minuten in.
- Doe de opgeloste agar agar erbij, laat nog 1 minuutje koken en zet pannetje van het vuur. Laat iets afkoelen.
- Mix de roomkaasvervanger met de vanillesuiker en de vegan room in een paar minuten zo luchtig mogelijk.
- Meng de lauwe aardbeienpuree met het roomkaasmengsel.
- Haal de vormpjes uit de koelkast en verdeel de vulling over de bodem.
- Laat dit enkele uren (of een nacht) stevig worden in de koelkast.
- Garneer de cheesecakes voor het serveren met de andere aardbeien en rasp er de chocolade boven.
- Eet smakelijk!

Geef een reactie