Groenten Van Het Seizoen Februari

Seizoensproducten | Januari & Februari

Ik kook graag met groenten en fruit uit het seizoen. In het moestuinseizoen doe ik dat vanzelf, omdat we dan zelf groenten oogsten. Maar ook in andere seizoenen probeer ik zoveel mogelijk recepten te maken die rekening houden met de seizoenen. De producten zijn dan op hun allerlekkerst, het is goed voor het milieu en de prijzen zijn dan het best.

Dit jaar heb ik mezelf een extra uitdaging gegeven. Iedere maand wil ik de mooiste producten uit het seizoen mooi op de foto zetten. Een soort statieportret van de seizoensproducten. De foto's van januari en februari zijn inmiddels gemaakt. Ondanks dat er maar weinig nieuwe producten bijkomen zo in de winter, zijn het toch hele andere foto's geworden. Welke vind jij het mooist geworden?

Welke producten zijn in het seizoen?

Er staan op internet verschillende seizoenskalenders voor groenten en fruit. Ik hou de omschrijving van het Voedingscentrum aan. Zij gaan uit van groenten en fruitsoorten die worden geteeld in de volle grond, onder een plastic tunnel of in de onverwarmde kas. In de periode dat deze producten worden geoogst en verkocht, zijn het seizoensproducten.

Bewaargroenten neem in mijn overzicht ook mee. Denk dan bijvoorbeeld aan aardappelen die we tot in het najaar oogsten, maar de hele winter nog kunnen bewaren. Ook kolen, appels en andere producten kunnen goed bewaard worden. Daarom tellen ze in deze lijst mee als seizoensproducten. Maar ook zuurkool bijvoorbeeld. Gefermenteerde witte kool, van oudsher een manier om witte kool langer houdbaar te maken. Wat mij betreft echt een product dat je in de winter eet.

En als het over fruit gaat, kan je ook letten op wat er uit het seizoen komt. Appels en peren kunnen goed bewaard worden en zijn ook in de winter goed te verkrijgen. En er is ook klimaatvriendelijke fruit uit het buitenland. Denk dan bijvoorbeeld aan ananas, bananen, citrusvruchten, druiven en kiwi. Wanneer er in de winter weinig fruit uit Nederland is, zijn dit verantwoorde keuzes.

Waarom zou je koken met producten uit het seizoen?

Lekker eten staat voorop. En producten uit het seizoen zijn nu eenmaal op hun best. Daarnaast eet je dan vanzelf wat meer gevarieerd. Al kan het soms wel een uitdaging zijn, want hoe bereid je eigenlijk aardperen, of pastinaak? Ik ben nog druk bezig met het bedenken en fotograferen van recepten. Maar ik kan alvast wel wat ideeën geven bij enkele producten van januari en februari. Tot slot: producten uit het seizoen zijn vaak ook gunstig geprijsd.

Hoe kook je met de seizoenen mee?

Ga lekker naar de markt en kijk wat er veel verkrijgbaar is. Of kijk wat er bij de groenteboer of supermarkt in de aanbieding is. Let bijvoorbeeld op het land van herkomst, in de supermarkt staat er dat op een bordje vaak bij. In de speciaalzaak of op de markt kan je dat gewoon vragen. En kijk op internet om alvast wat recepten te zoeken met seizoensproducten. Welke dat zijn, dat zie je in dit artikel, maar er zijn meerdere seizoenskalenders beschikbaar die je kunt checken.

Seizoensgroenten en fruit in januari

Groenten Van Het Seizoen Januari

Op de foto van januari staan:

  • aardappel
  • aardpeer
  • boerenkool
  • knolselderij
  • paddenstoel
  • pastinaak
  • rode biet
  • rode kool
  • savooiekool
  • schorseneer
  • spruitjes
  • ui
  • winterpeen
  • witlof
  • witte kool
  • appel zie mijn recept voor appeltaart
  • bloedsinaasappel
  • mandarijn
  • peer

Verder ook in het seizoen in januari maar niet op de foto:

  • groene selderij
  • koolraap
  • meiraap
  • pompoen
  • prei
  • rammenas
  • veldsla
  • waterkers
  • winterpostelein

Seizoensgroenten en fruit in februari

Groenten Van Het Seizoen Februari

Op de foto van februari staan:

  • aardpeer
  • aardappel
  • knolselderij
  • paarse spitskool
  • paddestoelen
  • rode kool
  • spruitjes
  • veldsla
  • wortel in verschillende kleuren
  • witlof en roodlof
  • zuurkool
  • appel
  • bloedsinaasappel
  • peer

Verder ook in het seizoen in februari maar niet op de foto:

  • boerenkool
  • groene selderij
  • meiraap
  • pastinaak
  • pompoen
  • prei
  • rammenas
  • rode biet
  • savooiekool
  • schorseneer
  • ui
  • winterpostelein
  • witte kool

Uitgelichte groenten en fruit

Aardpeer

De aardpeer, ook wel bekend als topinamboer of Jeruzalem-artisjok, is een knolgewas dat behoort tot de zonnebloemfamilie. Oorspronkelijk komt de aardpeer uit Noord-Amerika, maar tegenwoordig wordt hij wereldwijd verbouwd en dus ook in Nederland. De knollen van de aardpeer zijn oneffen en knobbeltjesachtig en hebben een aardse, zoete smaak die aan artisjokken doet denken, vandaar de naam. In de keuken zijn ze veelzijdig te gebruiken. Ze kunnen rauw in salades worden verwerkt, gekookt, gebakken of gepureerd worden gegeten. Ook een prima ingrediënt voor in de soep.

Bloedsinaasappel

De bloedsinaasappel is een bijzondere variant van de sinaasappel en staat bekend om zijn unieke smaak, een mix tussen friszuur, zoet en wat bitter. Een persoonlijke favoriet! De opvallende kleur van de bloedsinaasappel komt van anthocyanen, dit zijn pigmenten die ook in andere rood-, blauw- en paarsgekleurde voedingsmiddelen voorkomen, zoals rode kool. Bloedsinaasappels zijn net zo veelzijdig als gewone sinaasappels. Je kan ze uitpersen voor een opvallend gekleurd sap, of gebruiken in salades, cocktails, gebak en zelfs in warme gerechten voor een zoet-zure toets.

Boerenkool

Boerenkool, ook bekend als 'kale' is de laatste jaren heel hip geworden. Hij is het lekkerst als de nachttemperatuur onder het vriespunt komt. Dan worden zetmelen omgezet in suikers en wordt de boerenkool wat zoeter. Terwijl wij hem in Nederland tot voor kort vooral kenden als groente in de boerenkool-stamppot, zijn er tegenwoordig veel meer verschillende recepten mee te vinden. Denk aan salades of zelfs smoothies. Ook om te wokken is het een hele geschikte groente.

Knolselderij

Knolselderij heeft een grote, knoestige bol met een ruwe, bruingroene schil. Onder de wat grove buitenkant schuilt een crèmewitte binnenkant die stevig is van structuur. Knolselderij heeft een unieke smaak en is veelzijdig in de keuken. Ik gebruik hem zelf vaak in een puree. Dan gebruik ik mijn standaard recept voor aardappelpuree, maar vervang ik de helft van de aardappelen door knolselderij. Dat geeft een heel bijzondere smaak aan de puree. Je kan er ook soep van maken, roosteren of rauw eten in een salade.

Schorseneren

Schorseneren zijn lange, dunne groenten met een zwarte, ruwe schil en een crèmekleurige binnenkant met een zachte, zoetige smaak die vaak wordt vergeleken met die van asperges. Om schorseneren te bereiden, is het het beste om ze eerst te schillen terwijl je handschoenen draagt om te voorkomen dat je handen door het sap kleuren. Leg de geschilde schorseneren in water met een beetje citroensap of azijn om te voorkomen dat ze bruin worden en verwerk ze daarna een een gerecht. Je kan ze stomen, koken, roosteren of verwerken in een ovenschotel. De laatste keer dat ik ze at, had ik er een ovenschotel van gemaakt met wat kookroom en geraspte kaas.

Spruitjes

Spruitjes zijn kleine, groene kooltjes die tot dezelfde familie als broccoli, boerenkool en bloemkool horen. Ze groeien in trosjes aan lange stengels van een spruitkoolplant. Ze hebben een bittere, nootachtige smaak. In de keuken zijn spruitjes veelzijdig te bereiden. Ze kunnen worden gekookt, gestoomd, geroerbakt of zelfs geroosterd in de oven voor een knapperige, gekarameliseerde buitenkant.

Welke seizoensrecepten zou jij willen zien?

Laat het me weten als je ideeën hebt voor recepten met bepaalde seizoensproducten. Ik kijk in ieder geval nu al uit naar de komende maanden!

Mevrouw de Bont Kookt

Gebruikte bron: Voedingscentrum


Groenten Van Het Seizoen Februari

2 reacties op “Seizoensproducten | Januari & Februari”

  1. Femke van der Pal avatar
    Femke van der Pal

    Leuk om zo wat meer over seizoensproducten te weten te komen! De foto’s zijn goed gelukt 😃, heel mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *