Een heel simpel gerechtje deze keer. Een citrussalade! Een salade die je als dessert kan eten. Of gewoon lekker tussendoor, daar is ook niks mis mee. Als dessert zou je er nog een bolletje ijs of een beetje kwark of yoghurt bij kunnen doen. Maar dat hoeft niet. Zo is ook al heel lekker. Bovendien kan je in de winter vaak wel wat extra vitamine C gebruiken. Citrusvruchten zijn er dan in overvloed, vandaar dit idee voor een simpele maar heerlijke salade.
Kies een mooie selectie sappige vruchten. Ga voor bijvoorbeeld sinaasappel, mandarijn en grapefruit. Van december tot maart ongeveer zijn er ook bloedsinaasappels. Qua kleur is dat een mooie toevoeging. En ook qua smaak want ze zijn lekker zoet. Als je van lekker zuur houdt, kan je ook een klein beetje citroen of limoen toevoegen. Er komt een dressing overheen met honing, dus het hele zure wordt wel gecompenseerd. Als versiering en voor een beetje bite strooi je er wat fijne stukjes pistachnootjes overheen.
De hoeveelheden komen niet zo nauw. Kijk gewoon wat er is of waar je zin in hebt.


Ingrediënten Citrussalade
Voor 2 personen | 15 minuten
- Enkele citrusvruchten, bijvoorbeeld 1 grapefruit, 1 (bloed)sinaasappel en 2 mandarijnen
- 2 theelepels honing
- 1 klein handje pistachenootjes

Bereiding
- Rooster de pistachenootjes kort in een droge pan. Laat ze afkoelen en snij ze iets kleiner.
- Snij de schil van de citrusvruchten er ruim af zodat ook het wit aan de zijkant er af is. Vang het sap op in een bakje.
- Snij de citrusvruchten in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Vang ook dit sap op.
- Roer 2 theelepels honing door het opgevangen sap totdat het is opgelost.
- Leg de plakjes van de citrusvruchten mooi in een schaal, verdeel er de dressing van honing en sap erover en decoreer met de stukjes pistachenootjes.
- Je kan de salade gelijk eten, of je kan de vruchten met de dressing ook nog even in de koelkast zetten. Doe er dan de pistachenootjes vlak voor het serveren pas overheen.

Geef een reactie