Het mag duidelijk zijn: ik ben fan van brownies. Niet alleen lekker, maar ook makkelijk om te maken. En je kan er allerlei variaties mee verzinnen. Eerder maakte ik al eens een brownie met sinaasappel. Nu bedacht ik deze met koffie en walnoot.
Ik drink niet veel koffie, maar toen laatst ons koffiezetapparaat voor reparatie opgestuurd moest worden, miste ik het kopje koffie na het avondeten wel. Voor het gemak hebben we toen oploskoffie gekocht. Gelukkig was het apparaat terug voordat de pot leeg was, dus daar staat dan zo'n pot in de kast je aan te kijken. Wat kan je ermee? Een recept bedenken!
We hadden een tuinfeestje waar ik verschillende soorten brownies wilde serveren. Makkelijk om uit de hand te eten namelijk. Ik bedacht naast deze variant met koffie en walnoten ook twee meer zomerse varianten. De andere variant brownie die ik serveerde was een brownie met kersenconfiture. Echt een favoriet! De derde variant werd in plaats van een brownie een blondie. Ik voegde daar aardbeienconfiture aan toe en zo werd het een aardbeienblondie. Verrassend lekker!


Ingrediënten
Voor ongeveer 16 stukken | 30 minuten + 45 minuten bakken
- 125 gram gepelde walnoten
- 225 gram zachte roomboter
- 115 gram extra pure chocolade (ik gebruikte chocolade met 85% cacao)
- 2 eieren en 1 eidooier
- 315 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 2 eetlepels oploskoffie
- 125 gram bloem
- 25 gram cacaopoeder
- Optioneel: 50 gram witte chocolade
Bereiding
- Rooster de walnoten en breek ze in stukjes.
- Smelt de boter samen met de pure chocolade. Dat kan in een steelpannetje op het fornuis op een lage stand (inductie). Boven een pannetje met kokend water of in de magnetron kan ook.
- Doe de eieren en de eidooier samen met de (vanille)suiker en het zout in een beslagkom. Mix dit totdat het wit en luchtig is.
- Mix er de oploskoffie in poedervorm door.
- Zeef de bloem en de cacao boven het beslag en meng het er met de spatel door.
- Spatel ook de walnoten erdoor.
- Vet een bakvorm in (ik gebruikte een bakvorm van 20 x 20 cm).
- Doe het mengsel in de bakvorm.
- Bak de brownie 45 minuten op 175 °C (heteluchtoven).
- Optioneel: Smelt de witte chocolade en versier er de bovenkant van de afgekoelde brownie mee.

Geef een reactie