Pandancake

Boerencake | Pandan

Boerencake maar dan oosters. Ik had nog wat pandanpasta in huis en had zin om een pandancake te bakken. Nu is een pandancake doorgaans een chiffoncake of sponscake. Heerlijk luchtig, maar wel wat meer werk dan een recht-toe-recht-aan boerencake. En veel tijd had ik niet. Ik bedacht dus een pandancake die gebaseerd is op de boerencake.

Pandan is een tropische plant die vooral in Zuidoost-Azië groeit. De bladeren van de pandan plant worden in veel Aziatische keukens als smaakmaker gebruikt. Dat kan zowel in harige als zoete gerechten zijn. Ik gebruikte pandanpasta, dit heeft een zeer typerende geur, smaak en kleur. De smaak is warm, nootachtig en zoetig. De kleur is felgroen. Zie je iets in de toko dat felgroen is? Dan zit er hoogstwaarschijnlijk een vleugje van de pandan plant in.

De pandanpasta koop je bij de toko. Het is een heel klein flesje, want de smaak is goed geconcentreerd. Je hebt er ook maar heel weinig van nodig. Ik heb deze pandanpasta gecombineerd met een standaard cakerecept.

Je kan cakemeel gebruiken of zelfrijzend bakmeel. Cakemix is echt onnodig. Suiker kan je er immers zelf wel aan toevoegen toch? Mocht je nu wel bloem, maar geen zelfrijzend bakmeel in huis hebben, dan maak je dat heel eenvoudig zelf. Ik doe dat eigenlijk ook altijd. Je zeeft 500 gram bloem samen met 15 gram bakpoeder (1 zakje) en mengt dat goed. Moeilijker is het niet.

Ik maakte eerder deze citroencake met chiazaad volgens bijna hetzelfde recept.

Ingrediënten

Voor 1 cake | 10 minuten + 60 minuten in de oven

  • 250 gram zachte boter
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 theelepels pandanpasta

Bereiding

  • Zorg dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C (heteluchtoven).
  • Mix met een mixer de boter met de suiker tot een gladde massa.
  • Doe er een voor een de eieren doorheen en mix dit tussendoor goed door.
  • Zeef de bloem er in delen bij en mix iedere keer tussendoor goed.
  • Doe de pandanpasta erbij en mix nog even goed door.
  • Vet een bakblik goed in en vul deze daarna met het beslag (ik gebruikte een bakblik van 30 cm).
  • Bak de cake 60 minuten op 160 °C (hetelucht).
  • Laat de cake afkoelen.

Pandancake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *