Lekkere boekweit pannenkoekjes met mandarijn. Voor een lekker verwenontbijtje of een feestelijke lunch in het weekend? Dit was het eerste recept dat ik op Instagram deelde. Ben nog steeds trots op de foto. Die ziet er smakelijk uit toch?
Deze pannenkoekjes zijn simpel om te maken. Ik gebruik half tarwebloem en half boekweitmeel. Na veel proberen, vinden we dit de lekkerste verhouding voor pannenkoeken. Ik gebruik nooit pannenkoekenmix uit de winkel. Dat is echt zonde van je geld, want het is niks meer dan wat bloem met toevoegingen. Eieren en melk moet je er vaak nog zelf aan toevoegen. Dan kan je het net zo goed helemaal zelf doen toch?
Bij het maken van het beslag voor de pannenkoekjes doe ik er eerst maar een deel van de melk bij. Daarmee voorkom je klontjes in je beslag. Dit dikke beslag verdun je dan daarna met de rest van de melk. Op die manier heb je een mooi egaal beslag. Zonder klontjes!
Van november tot februari zijn mandarijnen in het seizoen en op zijn lekkerst. Heerlijk om tussendoor te eten of er gewoon even eentje pellen zo na de lunch. Maar je kan er natuurlijk ook iets bijzonders van maken. In combinatie met de pannenkoekjes een waar feestje. Eet smakelijk!
Ingrediënten
Voor 4 personen | 30 minuten
- 8 mandarijnen
- 60 gram suiker
- 75 gram tarwebloem
- 75 gram boekweitmeel
- 0,5 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 2 eieren
- 200 ml (plantaardige) melk
- 15 gram boter om in te bakken
Bereiding
- Maak eerste de siroop. Pers hiervoor de helft van de mandarijntjes uit. Doe het sap samen met de suiker in een pannetje. Breng dit aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes inkoken tot een siroop. Laat afkoelen.
- Zeef de bloem samen met het boekweitmeel en het bakpoeder. Voeg de eieren en een snufje zout toe. Voeg ook de helft van de melk toe en mix tot een stevig beslag zonder klontjes. Voeg dan de rest van de melk toe en mix tot een egaal beslag. Laat dit 10 minuten rusten.
- Verwarm een klein deel van de boter in een koekenpan. Bak de pannenkoekjes in een wat grotere pannenkoek per drie tegelijk. In een kleinere pan bak je ze misschien per stuk. Dat maakt niet veel uit. Alleen qua tijd. Draai de pannenkoekjes om als de bovenkant droog is. Bak in totaal zo'n 16 stuks.
- Pel de overige mandarijnen en maak er partjes van.
- Serveer de pannenkoekjes met de mandarijnpartjes en de mandarijnsaus.

Geef een reactie