Bananenbrood is een gezonde traktatie. Het is eigenlijk meer een cake dan een brood, dus ik weet niet waarom we het eigenlijk een 'brood noemen. Je maakt het met rijpe bananen, dus het is lekker zoet van zichzelf. Voor de smaak heb ik er wel nog een klein beetje vanillesuiker en kaneel aan toegevoegd. De basis van dit bananenbrood is half bloem en half fijne havervlokken.
Als frisse tegenhanger aan deze toch wel volle smaken heb ik aan dit bananenbrood blauwe bessen toegevoegd. Ze hebben een zoete en lichtzure smaak en zijn rijk aan vitamine C en anti-oxidanten. Ze zijn nu, eind augustus, nog net in het seizoen, dus perfect om nu te gebruiken. En het bananenbrood wordt er nog net weer een beetje gezonder door.
Eerlijk is eerlijk, ik heb er wel een icing over gedaan. Op basis van die blauwe bessen. Mooi voor de kleur en lekker zoet. Als je het gezonder wilt houden, kan je de icing natuurlijk gewoon achterweg laten.


Ingrediënten
Voor 1 bananenbrood | 10 minuten + 45 minuten in de oven
- 3 rijpe bananen
- 3 eieren
- 1 zakje (8 gram) vanillesuiker
- 1 theelepel kaneel
- snufje zout
- 75 gram bloem
- 75 gram fijne havervlokken
- 1 theelepel bakpoeder
- 150 gram blauwe bessen
- 1 eetlepel bloem (om te bestrooien)
- 50 gram poedersuiker (voor de icing)
- ongeveer 5 blauwe bessen (voor de icing)
- en een handjevol blauwe bessen voor de garnering
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 °C (heteluchtoven).
- Prak de bananen fijn.
- Mix met een mixer de bananen, de eieren, de vanillesuiker, het zout en de kaneel tot een gladde, luchtige massa.
- Zeef de bloem en het bakpoeder er in 2 delen bij en mix tussendoor goed.
- Mix de havervlokken er ook door.
- Doe de blauwe bessen in een kom en strooi er een eetlepel bloem over.
- Spatel de blauwe bessen dan voorzichtig door het beslag.
- Vet een bakblik (25 cm) goed in en vul deze daarna met het beslag.
- Bak het bananenbrood in ongeveer 45 minuten op 160 °C (hetelucht).
Om te controleren of het brood gaar is, kan je er een sateprikker insteken. Komt deze er droog uit, dan is het goed. Zit er nog wat beslag aan de prikker, laat het bananenbrood dan nog een paar minuten staan. - Laat het bananenbrood afkoelen.
- Voor de icing: prak de paar blauwe bessen fijn en meng deze met de poedersuiker. De icing moet stevig, maar nog net vloeibaar zijn.
- Verdeel dit over het brood en als je het leuk vind, doe er dan ook wat blauwe bessen op.

Geef een reactie