Een verfijnd en fris voorgerecht: getoaste bagel met zalmmousse en gerookte zalm, afgewerkt met roosjes van komkommer en een paar blaadjes cress. De bagel wordt kort geroosterd zodat hij lekker knapperig is. De zalmmousse, gemaakt van gerookte zalm en slagroom, wordt luchtig geklopt en samen met de gerookte zalm mooi op de bageltoast gelegd.
Om het gerecht een frisse en verfijnde uitstraling te geven, worden dunne linten komkommer tot roosjes gedraaid en tussen de zalm gelegd. De komkommer heeft een friszure smaak doordat deze is gemarineerd met sushi-azijn. Hierdoor zorgt het niet alleen voor een speels effect op het bord, maar geeft het ook een knapperige, verfrissende tegenhanger aan de romige mousse. Een beetje cress als garnering maakt het geheel compleet met een subtiele kruidige toets.
Perfect als feestelijk voorgerecht. Of als luxe lunchgerecht met Pasen bijvoorbeeld. Als lunchgerecht zou ik dan in plaats van de dunnere toast, gewoon een halve bagel serveren.


Ingrediënten
Voor 4 personen | 20 minuten
- 2 afgebakken bagels
- olijfolie
- 150 gram gerookte zalm
- 35 ml slagroom
- 1/3 komkommer
- sushi-azijn (of wat gewone azijn met een theelepel suiker)
- peper
- 4 schijfjes citroen
- enkele blaadjes cress naar keuze
Bereiding
- Schil de komkommer en snij van de buitenkant dunne reepjes met een fijnschiller (of kaasschaaf). Gebruik de zaadlijsten niet.
- Doe wat sushiazijn in een bakje en doe hierin de komkommer. Heb je geen sushi-azijn, los dan een theelepel suiker op in wat gewone azijn. Laat dit even staan.
- Snij de afgebakken bagels overlangs in vieren. De boven en onderkant gebruik je niet. De middelste twee plakken zijn de twee plakken die je zo gaat toasten.
- als je dit gerecht als lunch wilt eten, dan zou ik de bagels gewoon overlangs in twee stukken snijden en laat je de boven- en onderkant er gewoon aanzitten - - Smeer de plakjes toast aan beide zijden in met wat olijfolie en rooster ze 5 minuten in de oven op 200 graden.
- Klop ondertussen de slagroom stijf. Zonder suiker natuurlijk.
- Maal een derde (50 gram) van de gerookte zalm fijn in de keukenmachine.
- Meng de fijngemalen zalm met de opgeklopte slagroom en wat peper.
- Snij de overgebleven gerookte zalm in lange repen.
- Beleg de toast met wat grote toefjes van de mouse. Drapeer er dan de zalmrepen omheen. Dep de komkommer droog en maak een paar roosjes. Zet die er mooi tussen. Doe er eventueel nog wat kleine toefjes zalmmousse tussen en garneer met de cress.
- Druppel er nog wat citroensap over, of geef er een schijfje citroen bij.

Geef een reactie